OpelArges forumul pasionatilor de tutoriale tehnice


Nu sunteti conectat. Conectati-va sau inregistrati-va

Vezi subiectul anterior Vezi subiectul urmator In jos Mesaj [Pagina 1 din 1]

1Antene satelit Empty Antene satelit la data de Lun Apr 05, 2010 12:06 am

StefanTolos

StefanTolos
Administrator
Administrator
Cum instalez antena de satelit ?


Inarmati cu o busola , inspectati locul in care doriti instalarea (de preferinta cat mai apropiat de televizor , in limita a 20m) . Busola va ajuta mai ales cand locuinta are spre sud vegetatie bogata , pentru a gasi "ferestre" catre satelit . Pentru antrenament , nu strica sa va orientati in apropierea unor antene deja instalate pe sateliti cunoscuti , avand in vedere ca majoritatea operatorilor DTH au inscriptionat antenele cu numele marcii .

Pentru reglarea antenei , profesionistii folosesc satfinder-e digitale . Cumpararea lor nu este justificata daca aceasta activitate este ocazionala , datorita pretului ridicat (mii de lei) . O solutie de compromis este achizitionarea unui satfinder analogic care permite un reglaj bun pe maxim de semnal .


Sa incepem !

Am gasit locul din care avem vizibilitate buna catre S-SV (zona cu sateliti de interes in Romania) . Am montat antena (se livreaza dezasamblata , eventual solicitati magazinului asamblarea ei) . Am pregatit un transon de cablu coaxial de aprox. 3-4m care sa permita conexiunea LNB-receptor - televizor . Televizorul va fi in aria vizuala a instalatorului pentru a putea urmari direct nivelul semnalului . Receptorul TREBUIE sa aibe memorat cel putin un program FTA (necodat) de pe satelitul pe care se doreste orientarea antenei . Se fixeaza antena pe suport , se realizeaza conexiunile . Dupa cum scrie si in manual , orientarea antenei inseamna gasirea elevatiei (inclinatiei) si azimutul (orientarea pe orizontala) si fixarea ei in pozitia de maxim a semnalului . Pentru azimut si elevatie este de ajutor link-ul urmator . Asta doar cu scop didactic . In practica nu-i necesar sa intram in amanunte .

Se roteste LNB-ul , invers acelor de ceasornic , cu aprox. 27 grade (in functie de pozitia geagrafica) si se regleaza elevatia antenei la aproximativ 37 grade (sunt gradatii pe suportul antenei) . Se strang usor suruburile , mai tare cel fix . Se strang suruburile care permit reglarea azimutului si fixarea antenei pe suport in asa fel incat antena sa nu aibe joc pe suport , sa se poate roti cu un mic efort . Atentie sa nu indoiti antena ! Deformarea ii strica performantele .

Alimentam aparatele . Pe ecranul televizorului trebuie sa se vada imaginea generata de receptor (macar atunci cand se schimba programele sau se da sunetul mai tare) . Comutati pe programul memorat , dati volumul sonor la maximum din receptorul de satelit si volumul din TV mediu-maxim . Rotiti USOR antena in jurul sudului (in functie de satelit) . Trebuie tinut cont ca receptoarele au o intarziere de 4-10 s asa ca trebuie rotit un pic si asteptata reactia receptorului . Sunetul intra inaintea imaginii si-i posibil sa apara diferite zgomote , pocnituri sau chiar semnal util audio . Atunci suntem pe aproape . Daca reusim sa captam un semnal util , trebuie cautat un reper , sau marcat unul pe suport . Asta este metoda "oarba" .

Acum intervine reglajul de finete . Se poate realiza cu ajutorul unui satfinder analogic sau cu ajutorul receptorului . Acesta se comuta din menu pe cautare manuala . Marea majoritate a aparatelor au in acest menu doua benzi colorate corespunzatoare nivelului de semnal (S) si al calitatii (Q) . Practic ele reprezinta nivelul semnalului pe satelit si nivelul semnalului pe frecventa canalului . Reglajul presupune orientarea antenei in asa fel incat cei doi parametri sa fie cat mai mari , considerandu-se ca o calitate de peste 75% este multumitoare un conditii de cer senin . Receptia este buna pana la aproximativ 60% sub care apar intreruperi si inghetari de imagine , pocnituri pe sunet . Norii foarte densi , intemperiile sau ninsoarea abundenta pot intrerupe receptia .

Unele receptoare pot afisa aceste benzi colorate pentru S si Q peste semnalul util si atunci se poate urmari cresterea semnalului in paralel cu sunetul si imaginea programului receptionat .

Se strang usor toate suruburile din aproape in aproape , urmarindu-se indicatiile pentru S si Q pe ecran . Incercati rotirea usoara a LNB-ului pentru semnal maxim .

Verificarea reglajului se face cu suruburile stranse : se incearca miscarea antenei stanga - dreapta , sus - jos apasand marginile ei , in limita elasticitatii . O antena bine reglata , la acest test , va da nivele mai mici pentru cei doi parametri (S,Q) . Cand reglarea este terminata , se strang aparatele . Se pozeaza cablu de la antena la receptorul de satelit in camera in care va fi folosit .

Cateva sfaturi :

- Acordati atentie conexiunilor la reteaua electrica . Nu faceti improvizatii . Sunt periculoase atat pentru dumneavoastra cat si pentru cei care va ajuta sau pur si simplu sunt "geana" pe activitate (mai ales copiii !) .

- Atentie la mufare ! Niciun fir din tresa nu trebuie sa atinga firul central . Prin cablu circula curentul de alimentare al LNB-ului (max. 18V) si poate deteriora receptorul . Nu zgariati firul central la taierea izolatiei . La cablurile obisnuite firul central este din fier cuprat si zgarierea lui inseamna , de cele mai multe ori , pierderea performantelor electrice .

- In timpul cautarii este posibil sa aveti S mare dar Q=0 % . Asta inseamna ca exista semnal dar nu cu parametrii memorati ai canalului , deci nu sunteti pe satelitul cautat .

- O instalatie corect realizata , nereglata , trebuie sa indice S minimum 15% , chiar daca antena este orientata spre pamant . O valoare mai mica indica o intrerupere pe calea de semnal , ceva defect , alimentarea LNB intrerupta din meniu sau , atentie , chiar un scurtcircuit pe cablul coaxial .

- Evitati instalarea antenei pe suporti instabili sau daca exista risc de orice fel . Recomand folosirea unui suport special , bine fixat pe un perete , stalp , etc. Suportul trebuie sa fie fin , sa permita culisarea lina a antenei la reglajul azimutului . Un suport ruginit sau cu gauri va v-a taia elanul !

- Evitati fixarea cablului coaxial pe crengi sau coroane de copaci . In timpul furtunilor riscati dereglarea antenei , smulgerea din mufe sau ruperea acestuia .

- Nu montati niciodata antena pe elemente ale instalatiei electrice (ex. consola) . Exista risc de electrocutare (de altfel contravine si normelor de electrosecuritate in vigoare) si riscati amenzi de la furnizorul de energie electrica .

- Folositi pentru reglaj receptoare rapide .

- Nu acoperiti LNB-ul cu folii de plastic sau PET-uri . Riscati defectarea lui datorita condensului .


Instalarea unei monturi H-H (Metoda Lenesa)

Foarte multi "virusati" de satelit refuza ideea de a mai instala o antena cu motor H-H in locuri greu accesibile,undeva la etajul 10 la balcon, pe casa, etc.., inchipuidusi procedura de instalare. Asa ca ramane doar visul despre o instalare in casa, apoi doar o intarire rapida pe suportul in locul greu accesibil. Dar nu e asa rau pre cum pare....
H-H se poate regla pe o masa din sufragerie!
Dar pentru inceput un pic de teorie si termeni care nu strica nimanui, doar trebue ca "virusatii" de satelit sa se descurce in toti acesti termeni si sa inteleaga ,la urma urmei, ce fac cu manutele cele doua.

=Curba polara sau Curba lui Clarke=
Scriitorul si invatatul Arthur Clarke, inca in 1945 a prevazut ca un satelit artificial lansat pe o orbita ecuatoriala la o distanta de 35800 km se va roti in jurul pamantului in 24 ore.
Pentru un observator de pe pamant acest satelit se situeaza in unul si acelasi loc si orbita lui se numeste geostationara.
Daca ne inchipuim toti satelitii situati pe orbita geostationara,atunci in partea de sud a cerului,ei se vor alinia intr-o curba.Aceasta curba a si fost numita curba Clarke.
=Ungiul de inaltare (unghi de elevatie)=
Unghiul de inaltare sau unghiul de elevatie este unghiul intre linia de orizont si directiea spre satelit in plan vertical. Cu cat e mai aproape pozitia orbitala a satelitului fata de latitudinea geografica a locului de receptie cu atat e mai mare unghiul dat.In masura departarii pozitiei orbitale de la longitudinea geografica, unghiul se micsoreaza si pana la urma devine negativ, ceea ce inseamna ca satelitul dispare dupa orizont.
=Azimutul=
Azimutul este directia spre satelit in plan orizontal.Azimutul satelitului,pozitia orbitala a carui corespunde cu longitudinea locului va fi egal cu 180 si antena va fi indreptata direct spre sud.
=Elevatia=
Elevatie e unul din cele mai impotante unghiuri pentru reglarea unei monturi H-H.Pentru a receptiona semnal de pe diferiti sateliti e necesar ca antena sa se roteasca injurul unei anumite axe.Aceasta axa se numeste axa polara si ea trebue sa fie paralela axei pamantului.La ecuator axa polara este paralela cu suprafata pamantului si cu cat e mai la nord punctul de receptie cu un unghi cat mai mic fata de verticala va diferi inclinarea curbei polare.Acest unghi si este elevatia, unghi ce arata inclinatia axei polare fata de verticala.Elevatia se determina dupa formula: 90 - latitudinea locului de receptie
De exemplu pentru Bucuresti avem: 90 - 44.4 = 45.6
=Declinatia=
Daca la instalarea vom pune doar Elevatia pentru axa de rotire a antenei sigur nu vom receptiona nici un satelit.Antena va desena pe cer o linie dreapta deasupta tuturor satelitilor.Pentru a corecta aceasta situatie e necesar sa inclinam antena fata de axa polara la un anumit unghi.Acest unghi si este unghiul de declinatie.

=Unghiul de corectie=
Acuma stim ca pentru a regla antena noastra ca ea sa urmareasca exact toti satelitii trebue sa punem unghiul de elevatie si cel de declinatie, dar asta nu e tot. Dupa calculele facute a elevatiei si declinatiei, antena va desena pe cer o curba care va deferi un pic de curba lui Clarke (polara) cea ce este total de nedorit.Si cu cat antena e mai mare cu atat eroarea e mai mare si ca rezultat aceasta va influenta calitatea receptiei.Pentru a anula aceasta eroare se introduce un unghi de corectie care in mod normal nu depaseste 1 grad. Cu valoarea acestui unghi se va micsora unghiul de elevatie si se va mari unghiul de declinatie.

=Unghi de rotire=
Unghiul de rotire este unghiul cu care trebue rotita antena in jurul axei polare in raport cu sudul pentru a o pozitiona pe un anumit satelit.
=Unghi offset=
Chiar denumirea antenei-offset ne spune ca focarul la ea e deplasat.
LNB e scos din zona de umbrire si de aceea "raza" lui nu este perpendiculara pe suprafata antenei, ci e indreptata putin mai sus exact cu valaoarea acestui unghi - unghi offset.Datorita acestui lucru antena offset e indreptata spre cer aproape vertical spre deosebire de antena Prim Focar.

[Trebuie sa fiti inscris si conectat pentru a vedea acest link]

http://stefantolos.wordpress.com/
Sus

OpelArges.com


Vezi subiectul anterior Vezi subiectul urmator Sus  Mesaj [Pagina 1 din 1]

Permisiunile acestui forum:
Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum