OpelArges forumul pasionatilor de tutoriale tehnice


Nu sunteti conectat. Conectati-va sau inregistrati-va

Vezi subiectul anterior Vezi subiectul urmator In jos Mesaj [Pagina 1 din 1]

1Biodiesel combustibilul viitorului? Empty Biodiesel combustibilul viitorului? la data de Lun Ian 18, 2010 6:37 pm

FOX

FOX
Senior +
Senior +
Biodiesel
Biodieselul este un biocombustibil sintetic lichid care se obţine din lipide naturale , ca uleiuri vegetale sau grasimi animale, noi sau folosite, prin procese industriale de esterificare şi trans-esterificare. Se poate folosi în substituirea totală sau parţială a petro-dieselului.
Biodieselul poate să se amestece cu motorină care provine din rafinarea petrolului în diferite cantităţi. Se folosesc abrevieri potrivit procentajului de biodiesel din amestec: B100 în cazul folosirii de 100% biodiesel, sau notaţii ca B5, B15 sau B30 unde numărul indică procentajul de volum biodiesel din amestec.
Uleiul vegetal, ale cărui propietăţi pentru impulsarea motoarelor se cunosc de la inventarea motorului diesel datorită rezultatelor lui Rudolf Diesel. La începutul secolului XXI, în contextul căutării de noi surse de enegie şi a îngrijorării privind încălzirea globală, s-a impulsat folosirea lor în locul derivaţilor din petrol.
Biodieselul descompune cauciucul natural, de aceea este necesar substituirea prin elastomeri sintetici în cazul folosirii de amestecuri cu un înalt conţinut de biodiesel.
Impactul ambiental si consecinţele sociale din previzibila producţie şi comercializare masivă, în special în tările în curs de dezvoltare sau în lumea a treia, este obiectul între specialişti şi diferite agenţi sociali, guvernamentali şi internaţionali.

Cuprins:
1 Proprietăţi
2 Relaţii de sinteză
3 Materii prime
4 Procese industriale
5 Biodieselul pe piaţa de combustibili
6 Note
7 Legături Externe
Proprietăţi:
Biodieselul se descrie ca un compus organic din acizi graşi de lanţ lung sau scurt.
Relaţii de sinteză
Procesul de trans-esterificare consistă în combinarea , uleiului (în mod normal vegetal) cu un alcool uşor, în mod normal metanol şi lasă reziduu propanotriolul de care se poate profita în industria cosmetică.
Materii prime
Sursa de ulei vegetal în mod normal este uleiul de rapiţă, este o specie cu un înalt conţinut de ulei şi se adaptează bine la climele reci. Totuşi există şi alte varietăţi cu randament mai mare la ha. cum ar fi palmierul de ulei, jatropha curcas etc. Deasemenea se pot folosi şi uleiuri folosite (ex. uleiul uzat la bucătărie) în cazul lui materia este ieftină, în plus în acest mod se reciclează cea ce altfel ar fi fost reziduu.

În plus există şi alte materii prime din care se pot extrage ulei. În selva amazoniană sunt folosite ca materie primă: piñón, sacha inchi, mamona, şi palmierul de ulei.
Procese industriale
În ziua de azi există diverse procese industriale cu ajutorul cărora se poate obţine biodiesel. Cele mai împortante sunt:

1.Procesul bază-bază, prin care se foloseşte un catalizator, hidroxidul. Acest hidroxid poate fi Hidroxid de sodiu (soda caustică) sau Hidroxid de potasiu.

2.Procesul acid-bază, este procesul în care se face prima dată o esterificare acidă şi apoi continuă cu procesul normal bază-bază, se folosesc în general acizi cu un înalt grad de aciditate.

3.Procese supercritice, în acest proces nu este nevoie prezenţa unui catalizator, se face la temperaturi înalte în care uleiul şi alcolul reacţionează fără necesitatea ca un agent extern ca hidroxidul acţioneze în reacţie.

4.Procese enzimatice, în ziua de azi se cercetează unele enzime care pot să fie folosite ca acceleratori de reacţie ulei-alcool. Acest proces nu se foloseşte în actualitate datorită înaltului cost , cea ce impiedică sa se producă biodiesel în mari cantităţi. Cresterea preţului combustibilor convenţionali il face mai competitiv.
Biodieselul pe piaţa de combustibili
Uniunea Europeană a impus ca, până în anul 2020, 20% din combustibilul folosit sa fie bio[1]. Biodieselul, care până în anul 2005 lipsea cu desăvârşire din România, acoperea în 2008 o piaţă internă de circa 50 milioane de Euro[1].

Sus

2Biodiesel combustibilul viitorului? Empty Re: Biodiesel combustibilul viitorului? la data de Lun Mar 15, 2010 8:53 pm

adi_diaconu

adi_diaconu
VIP
VIP
Mr. FOX mi se pare destul de documentat articolul dar sa sti ca cel mai important lucru la bio-diesel mi se pare mirosul (cel putin la B100). Fereasca Domnul sa ai in rezervor bio-diesel B100 si sa treci pe langa femei gravide ca ... nasc pe loc Razz. Ori miroase insistent a gogosi ori a clatite ori a cartofi prajiti. Deci: concluzia mea este ca mai bine B10 sau maxim B30 ca sa lasam copii sa se nasca la timp (GLUMEAM). In rest cred ca este o idee buna sa se faca bio-diesel dar mi se pare ca la un moment dat costurile de productie vor fi destul de mari comparativ cu petro-diesel. Mai ales ca acele culturi de paioase capabile de bio-diesel se intretin cu costuri destul de mari (cel putin la noi in tara). Ca energii alternative as prefera totusi ceva bazat pe apa si substante radioactive (energie nucleara) sau electric (prin procese de electroliza) sau de ce nu motoare be baza de ardere de Hidrogen provenit tot dintr-o electroliza (vezi HONDA SI PEUGEOT-care au niste motoare hibrid super). In rest numai de bine. Imi pare nespus de bine ca te-ai gandit la energii alternative.

Sus

OpelArges.com


Vezi subiectul anterior Vezi subiectul urmator Sus  Mesaj [Pagina 1 din 1]

Permisiunile acestui forum:
Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum