Salut ! Bravo pentru tutorial
Raducu !
Din pacate trebuie sa fac nişte observaţii constructive pentru a încerca sa completez acest tutorial. Bun.
- Amortizoarele trebuiau strânse pe vehicul atunci când maşina avea puntea semi-comprimata sau se găsea in pozitia VODM – vehicul gol in ordine de mers adică, mai simplu maşina pe roti fara incarcatura. De ce ? Pentru ca acei cuzineţi elastici (2 la număr) pe fiecare amortizor se torsionează in momentul in care punem maşina din nou pe roti si vor lucra torsionaţi. Prin urmare exista riscul sa se distrugă prematur având in vedere ca nu s-a ţinut cont de modul lor de lucru adică, încărcare-dezbatere maxima (pozitia de maxim si minim de lucru amortizor). Mai simplu – amortizorul se strânge in poziţia medie de lucru a punţii.
- M-as fi bucurat sa vad acolo o cheie dinamometrica pe şuruburi. De ce ? Simplu. O strângere insuficienta atrage după sine o alunecare relativa intre punte si cuzinetul elastic ceea ce conduce la uzura prematura, apariţie zgomot, risc de auto-deşurubare, etc…
Atât legat de tutorial. In ce priveşte piesele aici e de discutat.
In primul rând nu exista (a se citi nu exista cu litere mari) amortizoare mai rigide.
Exista arcuri mai rigide care sunt definite de acel coeficient de elasticitate invatat de toţi la fizica „K” . Daca vreau o maşina mai rigida, schimb arcurile si nu amortizoarele. Dar si aşa, daca vreau o suspensie mai rigida, schimb perechea, arc – amortizor pentru ca altfel stric tot „echilibrul” maşinii si suspensiei. Aceasta pereche e foarte bine calculata de constructori aşa incat sa nu murim ca muştele pe sosea.
Raducu a pus amortizoare mai scurte. Prin urmare trebuia sa pună si arcuri mai scurte.
Si ce sa zic …Imi pare rau dar zic. Amortizoarele, cele noi puse, sunt ca nişte grisine pe langa un stâlp. In primul rând diametrul amortizorului nou e mult mai mic – rezulta o cantitate mai mica de ulei in el si nişte supape de lucru interioare mai mici decât la cel original. Consecinţa e simpla – amortizor supraîncălzit plus supape interioare supra- solicitate care conduc la uzura prematura si distrugere amortizor.
Apoi lungimea libera a amortizorului cel nou e mai mica decât la amortizorul original. O fi oare important ? Da este. Pentru ca amortizorul este ca o „seringa” si are un minim si un maxim. Ori daca distanta dinte acest min. si max. e mai mica oare ce se intampla ? Simplu când puntea primeşte un soc amortizorul meu se va comprima si va ajunge la acel min, necesar mai repede iar când a ajuns acolo la limita devine o bata (un bat) care induce maşinii si caroseriei un soc foarte neplacut (cu rezultate de nedescris in doua cuvinte) iar in plus amortizorul se distruge. Acesta e fenomenul cel mai distructiv dar acelasi lucru se petrece si cand puntea se destinde iar amortizorul preia rolul unui braţ care trage puntea după el (fenomen distructiv in egala măsura).
Si inca ceva am observat. Cuzineţii elastici de pe amortizorul cel nou sunt pe jumătate ca mărime fata de cuzineţii amortizorului original. Concluzia, simpla. Se vor uza si distruge de doua ori mai repede pentru ca suprafaţa lor portanta este la jumătate.
Prin urmare, sfatul meu constructiv este sa înlocuiţi suspensia de maniera pereche arc amortizor pentru ca sunt foarte importante, sa va documentaţi bine înainte sa faceţi aceasta pereche pentru ca asa este cum a zis
Raducu „nu va jucaţi cu viata voastră „
Mulţumesc lui
Claudiu pentru observaţia pertinenta de a amorsa amortizoarele înainte de montaj prin efectuarea manuala a cel puţin 10-15 curse de comprimare decomprimare.
Cu respect,
Sorin